Legislație
La nivel internațional, european și național, există o serie de legi pentru avertizorii de integritate care oferă protecții și reguli în cadrul procesului de whistleblowing. Această pagină este constant actualizată cu cele mai recente schimbări legislative care ar putea afecta activitatea avertizorilor de integritate. Ne străduim să vă furnizăm cunoștințe precise și necesare, astfel încât cei ce vor decidă să devină avertizori de integritate să se simtă în deplin control și protejați în timpul procesului lor de raportare. Curajul avertizorilor este sprijinit de cunoașterea legislației, iar noi suntem aici să te ghidăm în fiecare pas.
UNCAC (Convenția Națiunilor Unite împotriva Corupției)
UNCAC este un instrument global care abordează corupția, inclusiv prin protejarea avertizorilor de integritate. Statelor părți li se cere să adopte măsuri pentru a asigura protecția avertizorilor și să faciliteze raportarea faptelor de corupție. Convenția a fost adoptată la New York la 31 octombrie 2003 și a fost semnată de România la Merida, la 9 decembrie 2003.
Directiva Uniunii Europene privind Protecția Avertizorilor (EU Directive 2019/1937)
Această directivă stabilește standarde minime pentru protecția avertizorilor de integritate în cadrul organizațiilor publice și private din Uniunea Europeană. Măsurile includ asigurarea confidențialității, protejarea împotriva represaliilor și furnizarea de canale de raportare eficiente.
Legea nr. 361/2022
Prin Legea nr. 361/2022 s-a realizat transpunerea în legislația națională a Directivei (UE) 2019/1937 privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii, care constituie Jalonul 430 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Prin directiva menționată s-a instituit un standard minim comun la nivelul tuturor statelor Uniunii Europene care să prevadă un nivel ridicat de protecție a avertizorilor, România, ca stat membru al Uniunii Europene având obligația de a transpune în legislația națională prevederile acesteia.
Legea nr. 571/2004
Această lege reglementează protecția avertizorilor în România. Ea definește procedurile de raportare, protejarea identității avertizorului și măsurile care trebuie luate pentru a preveni represaliile împotriva acestora.
Codul Muncii (Legea nr. 53/2003)
În anumite circumstanțe, Codul Muncii poate furniza protecții pentru avertizori, în special în ceea ce privește represaliile din partea angajatorului.
Pentru a oferi o perspectivă practică, vă prezentăm cazuri și precedente juridice relevante din domeniul whistleblowing-ului. Veți înțelege mai bine cum au fost interpretate și aplicate legile în situații similare, ce lecții pot fi învățate din aceste experiențe și cum pot fi transpuse într-un proces de raportare.